Csatlakozó aljzatokról röviden
 
 • 2017. 06. 27. 12:52 Csatlakozó aljzatokról röviden

  A csatlakozó aljzatok az épület villanyszerelés, általános elektromos hálózatok fontos és elengedhetetlen eleme.  

  Az elektromos csatlakozó aljzatok variációi, általános fogyasztói és ipari kivitelben is léteznek, továbbá vannak speciális csatlakozók, dugaszoló aljzatok is.  

  A csatlakozóaljzatok a dugós csatlakozók részei. Dugós csatlakozónak nevezzük azt a szerkezetet, amelynek segítségével a vezetékeket, vagy a vezetékeket és a készülékeket össze lehet csatlakoztatni. A csatlakozóaljzat mindig az érintkező hüvelyeket tartalmazó ún. betétből és a fedélből áll.

  Az elektromos aljzat lehet rögzített vagy hordozható.

  A rögzített aljzatot az épület falazatához rögzített hálózati vezetékekhez, míg a hordozható aljzatot a hálózathoz csatlakozó hajlékony vezetékre szerelik. A csatlakozó dugó mindig az érintkező csapokat tartó rész. A dugó általában hordozható, de létezik rögzített kiviteli változata is. A biztonsági előírások értelmében a tápláló áramforrás felőli részt mindig a hüvelyes, míg a fogyasztó felőli részt mindig a csapos részhez kell csatlakoztatni.

  A hosszabbító készlet hajlékony vezetékből, hordozható aljzatból és hordozható dugóból áll. A csatlakozó készlet hajlékony vezetékből, hordozható dugóból és hordozható készülék csatlakozó aljzatból áll. A készülékcsatlakozó olyan szerkezet, amely lehetővé teszi hajlékony vezeték és készülékdugaszolással történő csatlakozását. A készülék csatlakozó két részből: dugóból és aljzatból áll. A dugó az érintkező csapokat tartalmazó rész, amely rögzített kivitelű, és a készülékbe van beépítve. A aljzat tartalmazza az érintkező hüvelyeket, hordozható kivitelű és a hajlékony vezetékre szerelik. Többszörös aljzatnak, vagy többszörös hordozható aljzatnak az olyan szerkezeteket nevezzük, amely több aljzatot, vagy több hordozható aljzatot tartalmaz egy egységbe építve.

  Újra vezetékezhetőnek nevezzük azt a hordozható dugót vagy aljzatot, amelynél a hajlékony vezetéket szükség esetén cserélni lehet. Újra nem vezetékezhető az a hordozható aljzat vagy dugó, amelynél a hajlékony vezeték csak roncsolással, a dugó vagy a hordozható aljzat tönkretételével, a további használatra alkalmatlanná tételével lehet kiszerelni.

  A csatlakozóaljzatok felületi (falon kívüli) vagy süllyesztett, továbbá vízbehatolás ellen is védett vagy normális kivitelűek lehetnek. A csatlakozóaljzatok biztonsági reteszeléssel is elláthatók, ebben az esetében olyan reteszelő szerkezetük van, amely a csatlakozó dugó csapjainak csak egyidejű, a dugó bedugásakor teszi lehetővé a csatlakozást. Ez azt jelenti, hogy az ilyen reteszelő szerkezettel ellátott csatlakozóaljzat nem lehet egysarkúlag csatlakozni, mivel a szerkezet akadó helyzetben kerül, és a hüvelyéritkezők nem válnak szabaddá a csatlakozáshoz. Az ilyen csatlakozóaljzatot szokták gyermekvédelmi csatlakozóaljzatnak nevezni.

  Európa országaiban 5-6 különböző csatlakozó rendszer van használatban, egységesítésük nem várható, ami nem jelent nagy problémát, mert minden variációban lehet átalakitó dugaszoló aljzatot (csatlakozó aljzatot) kapni.

  Vissza