Érdemes-e az elektromos hálózatot felújítani a lakásban? 2. rész
 
 • 2017. 03. 31. 12:19 Érdemes-e az elektromos hálózatot felújítani a lakásban? 2. rész

  Az új villamos hálózat legnagyobb és legfontosabb előnyei a következőek:


 • Minden áramköri vezeték túláram védelemmel van ellátva, azaz kismegszakítókkal (biztosíték) ami védi az elektromos vezeték hálózatot a túlterheléstől és hiba esetén gondoskodik a zárlatvédelemről.
 • Minden dugaszoló aljzat, lámpatest, egyéb közvetlen bekötésű berendezés védőföldeléssel van ellátva, ami érintésvédelmi és biztonsági szempontból elengedhetetlen.
 • Érintésvédelmi relé van beépítve a biztosíték táblába, ami az érintésvédelem egy kiegészítő, de nagyon fontos és hasznos berendezése. Ez gondoskodik arról, ha adott esetben pl. a mosógépünk, bojlerünk, hűtőszekrényünk meghibásodása miatt a külső fém házra hibaáram folyik, azonnal lekapcsolja a berendezést a hálózatról, ezzel (áramtalanítja a gépet) megakadályozva a veszélyes áramütés.
 • Az újonnan kialakított és megfelelően méretezett elektromos hálózat vezetékeinek feszültség esése megfelelő mértékű, azaz nem fordulhat elő pl. 230V hálózati feszültség (ami rendelkezésre áll és a háztartási berendezések is erre vannak méretezve) berendezésemhez megérkezve már csak pl. 221V lesz. Ez a nagymértékű feszültség esés, sok esetben károsíthatja a berendezésünket és jó esély van arra, hogy nem fog megfelelően működni a fogyasztónk vagy előbb tönkre megy.
 • A megfelelő vezeték rendszer miatt és a stabil elektromos kötések miatt nincs (feszültség lengés) feszültség ingadozás, azaz ha több berendezést és fogyasztót egyszerre használok a megnövekedett terhelést is kényelmesen elviseli a rendszer és nem fog vibrálni az áram, ami szintén károsítja, és az élettartamát lerövidíti a háztartási gépeknek.
 •  
   
  Összefoglalva: …ha megkarcolódik a parketta vagy elreped a csempe vagy a járólap, netán elkoszolódik a falfelület …nincs jelentősége! Nem olyan fontos!

  De lényeges lehet megkímélni a drágán megvásárolt és féltett háztartási gépeinket, általános és profi elektromos berendezéseinket, mert ezek a rossz vezeték rendszer miatt, hamarabb tönkre tudnak menni, gyorsabban lerövidül az élettartamuk, sok esetben úgy, hogy fel sem tűnik közvetlenül az oka, nem beszélve a gyakoribb meghibásodásból adódó szervizelési költségekről.

  Ezek a megnövekedett költségek könnyen kitehetik az új elektromos hálózat felújításának költségeit.

  De a legfontosabb: Ha a nem megfelelő, elhanyagolt, elavult, szabálytalanul kiépített elektromos hálózat hibájából, tűz üt ki a lakásban vagy veszélyes áramütést szenved valaki az tényleg igazi tragédia!

  Mindent összevetve érdemes elgondolkodni rajta és feltenni a kérdést: hosszútávon vajon megéri-e az az egyszeri beruházási költség és kellemetlenség, ami az elektromos hálózat felújításával jár, és az a megnyugtató érzés, hogy biztonságban tudhatom a lakásomat, az elektromos berendezéseimet, az elektromos vezetékrendszeremet, továbbá biztonságban tudhatom-e a családtagjaimat, biztonságban érezhetem-e magam a lakásomban, mert megfelelően működnek az életvédelmet szolgáló berendezéseim.

  Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

  Vissza